Apple, Facebook’un güvenlik ihlalleri ve gizlilik sorunları nedeniyle Facebook’a karşı bazı önlemler alıyor. Facebook’un kullanıcı verilerini toplayan bazı “casusluk” uygulamalarını App Store’dan kaldırıldı. Detaylara bakalım.
Apple dün Facebook’a karşı bazı önlemler almaya başladı. Zira Facebook bazı uygulamalar aracılığıyla kullanıcıların bilgilerini topluyor ve gizliliği ihlal ediyor.
Facebook ‘un kullanıcıların gizli bilgilerini topladığı birçok uygulaması bulunuyor. Beta sürümler halinde yayınlanan bu uygulamalarda 13-35 yaş aralığındaki kullanıcılar kendi bilgilerini para karşılığı satıyorlar ve bilgileri karşılığında ayda 20 dolar kazanıyorlar. Facebook’un Research uygulaması üzerinden bunlar yapılıyordu. Apple da güvenlik gerekçesiyle App Store’dan Research uygulamasını kaldırdı. Facebook Research uygulamasına Instagram, Facebook gibi sosyal ağlardan kullanıcı buluyordu. Geçen yıl da yine Facebook’a ait benzer bir uygulama olan Onavo Protect App Store’dan kaldırılmıştı. Facebook bu uygulamaları doğrudan kendisi yayınlamıyor. Applause, BetaBound ve uTest gibi alt kademe yine kendisine ait geliştiricileri üzerinden yayınlıyor. Böylece yaptığı faaliyetlerin sorumluluğunu üzerine almıyor.
Geçen yıl Facebook’un 87 milyon kişinin bilgilerini para karşılığında sattığı haberleri dünyada yankı uyandırmıştı. Bu kapsamda Facebook’a birçok soruşturma açıldı. Apple CEO’su Tim Cook’un Facebook’un bilgi toplayarak oluşturduğu endüstriyel veri kompleksiyle “sizi, sizden daha iyi tanıyor” şeklinde açıklaması olmuştu.
Bu gizlilik skandalı sadece Facebook ile sınırlı kalmıyor. Çarşamba günü, TechCrunch isimli teknoloji sitesi Google’ın Screenwise Meter adlı Facebook’un uygulamalarına benzer bir araştırma uygulamasına sahip olduğunu iddia etti.